Om du är konstnär eller fotograf kan du visa upp din konst genom att göra det till en tavla. Men för att göra din konst rättvisa kan det vara bra att ha en ram kring ditt motiv och i den här artikeln har vi samlat några tips på hur du väljer rätt ram till din konst.

Så väljer du rätt ram

När du är i full färd att leta efter en bra Tavelram kommer du snart att bli varse om att det finns en hel del olika sorters ramar att välja bland. Det finns dessutom många butiker och företag som säljer ramar. Eftersom utbudet är så pass stort kan det vara svårt att veta vilken ram man ska välja. Här är några saker som kan vara bra att tänka på när du väljer ram:

Storlek

Det är väldigt viktigt att du väljer rätt storlek på din ram. En tumregel är att man ska ha samma storlek på ramen som man har på tavlan eller postern. Om du har skapat en snygg poster av ett fotografi du har tagit som är 40×50 cm ska du välja en ram som är 40×50 cm.

Färg

När du ska välja färg till din ram finns det flera saker som kan vara bra att tänka på. Du kan välja en ram som matchar motivet. Om du till exempel har en tavla som går i svartvitt kan du välja en svart ram. Men du kan också välja en färg som markerar motivet ännu mer. Om du vill att ditt konstverk ska se ut som de som hänger på museum ska du välja en ram i guld.

Tjocklek

En annan sak du behöver tänka på när du ska välja en ram till ditt konstverk är ramens tjocklek. På de festa konstmuseum hänger tavlorna i tjocka ramar. Ju större motiv, desto tjockare ram kan du ha. I vissa fall kan det funka att ha en tjock ram till ett litet motiv. Det bästa du kan göra är att prova dig fram och se vad som blir bäst.

Sätt upp din konst

När du har valt en bra ram till din konst är det äntligen dags för dig att sätta upp din konst. Det mest klassiska är att man låter konsten pryda väggarna. En sak som kan vara bra att tänka på är att du ska utgå från väggarna. Om du har en kort vägg ska inte de största verken hänga där. Tänk på att det ska se proportionerligt ut. Förutom att du kan hänga upp din konst på dina väggar kan du låta konsten bli en del av inredningen genom att låta den stå i en bokhylla, på bordet eller lutad mot ett fönster.