Konst är ett sätt att uttrycka tankar, idéer och kreativitet. Konst behöver inte alltid vara målad på tavlor, utan kan även komma i andra former som till exempel digital konst. Digital konst är en modern form av konstuttryck där konstnären kan visa sina tankar och skapelser genom videoinstallationer eller med dator.

Digitala konstverk i dator och smarta lån

Idag kan man nästan skapa vad som helst i en dator med en mängd mjukvaruprogram! När man skapar digital konst vill man förmedla visuella effekter och det kan man göra med smarta program som har en mängd funktioner. Man kan till exempel skapa konst med FotoSketcher, där man kan göra om vanliga fotografier till konst som ser exakt ut som oljemålningar, blyertsskisser eller akvarellmålningar. Ett annat program som finns i alla datorer med operativsystemet Windows är Paint. Paint har många funktioner där man byter penseltyp och kan ändra till pennor, effekten av kritor, sprayflaska eller fylla i hela eller delar av områden med en viss färg. Nu finns även Paint med 3D-funktion som ger mer djup till en kreativ skapelse. Andra program som Photoshop, Adobe Illustrator, Procreate eller Clip Studio är bara några fler av många exempel på unika program som kan skapa digital konst. Om man vill skaffa spännande program att skapa konst med, eller en ny dator, kan man behöva en del pengar och ta ett lån. Man kan med fördel få alla låneföretag samlade under ett tak på https://lanakuten.com och då blir det lättare att välja vilket lån som passar en bäst för det kommande och kreativa skapandet!

Vad är videokonst?

En annan känd digital form av konst är videokonsten. Videokonst är ett slutresultat av rörliga bilder och kortare filmklipp som sätts ihop som ett budskap till betraktaren. Videokonsten hade sin början på 1960-talet i USA. Ett bra exempel på videokonst är Johan Thurfjells verk Tassemarken som 2016 ställdes ut på Uppsala konstmuseum och Uppsala Konserthus. Videokonst var till en början dyr, kostsam och tekniskt svår och det var inte ovanligt att flera konstnärer gick ihop och delade på koncept och kostnader. Tack vare att man idag har så många billiga och revolutionerande mjukvaruprogram behöver det inte alls kosta mycket. Idag kan man även med hjälp av artificiell intelligens skapa konst bortom gränserna! Ett AI-program som skapar konst kan göra en konstverk så realistiskt att det är svårt för det mänskliga ögat att urskilja om det är digitalt eller målat. Konstens metoder utvecklas ständigt med tiden och den digitala utvecklingen, men kommer alltid vara ett kreativt sätt att uttrycka sig!